печат №89 – Ягодинската пещера

Има невероятни места навсякъде по света… в това се уверих за пореден път преди 2 седмици.

Бях пак по Родопите и няма значение дали ще е по работа или почивка, винаги се радвам, че отивам там. Този път пък беше съчетание на двете. И така или иначе трябваше да правя нещо през уикенда общото решение беше да се разходим до Ягодинската пещера и Триград. До Триград така и не стигнахме, но така поне следващия път няма да умуваме къде да отидем – палим колата и директно там. Препоръчвам да ходите през седмицата, защото през уикендите (поне до средата на септември) там е света и има страшно много хора.

Тръгнахме сравнително рано, достатъчно рано да ни бъде хладно и да си облека и връхна дреха. Добре че ни предупредиха, та си взехме резерви дрехи.

Родопите са странна планина, в добрия смисъл на думата. Все завои, все зеленина, все красота и така докато не стигнеш до някоя Природна забележителност. Това е Природната забележителност „Слона“ – с малко повече фантазия се различава хобота му и ухото. Слагам снимка на истински слон, за да ви улесня. Тук природата си е забавлявала; водата, вятъра и времето са решили да си направят малко майтап с нас или просто виждаме това, което искаме да виждаме… Ако искате да видите повече снимки, кликнете тук. Природна забележителност Слона

зоологическа градина ПистояЗа да стигнеш до пещерата се минава през на най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновското ждрело. То е дълго 7 километра. След него по дължина се нареждат Триградското и Ждрелото на река Ерма.  Ждрелото (или каньона) е оформен от реката, която минава сега през него – река Буйновска. И пещерата всъщност заради тази река се е появила. Ягодинска пещераВсичките 7 километра ждрело представляват еднолентов двупосочен път с прекрасни гледки, полегати склонове и високи скали. Мостовете едно време са били дървени, сега само един е такъв, всички останали са сменени. Но това не значи, че пътя е по-малко живописен, или опасен! Една от природните забележителности в ждрелото се казва „Вълчи скок“.  Това е място, където скалите над пътя се приближават страшно много и едно време вълците са прескачали от там, за да настигнат стадото с овце, което е минавало наблизо. Родопите

Ягодинска пещера, Буйновско ждрело

Ягодинска пещера, Буйновско ждрелоКогато стигнеш до пещерата, единствения начин да разбереш е по момичето, което те упътва къде да спреш с колата и шума на хората пред входа. Ягодинска пещераЯгодинската пещера е една от най-дългите пещери в България.  Намира се на около 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. От там всъщност идва и името на пещерата (в това няма никаква мистерия, заради селото са решили така да кръстят пещерата, не обратното). Тя е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. Вътре има направена 1100-метрова пътека (върви се в индианска нишка) за туристи.  По време на 45-минутната разходка вътре, на всеки интересен участък има човек, които разказва нещо интересно за пещерата. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м.

Преди да влезем в пещерата ни беше разказана малка част от историята. Не само там, но и вътре всяко нещо беше поднесено с много хумор. Та значи, интересни факти: в пещерата има постоянна температура от 6°C и влажност от 92%, общо взето като от вътрешната страна на хладилник. Въздуха е толкова стерилен, че хората с белодробни проблеми веднага усещат разликата.

Малко след влизането се оказваме в Ритуалната зала, където се провеждат СВАТБИ. Идва кмета на село Ягодина и бракосъчетава двойки решили да си кажат „да“ в пещерата. Нестандартен и доста хладък начин да запомниш този момент.

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли, които се образуват в продължение на хиляди години. Пещерните перли изглеждат досущ като морските, но ако се изнесат навън се окисляват, почерняват и се раздробяват на малки парчета. Някои от вътрешните оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, форми на животни и фантастични фигури. След Ритуалната зала се намира Новогодишната зала където спелеолози, празнуват Нова година край елха, която остава свежа в продължение на години благодарение на постоянната температура и влажност в пещерата. Ягодинската пещераЕстественият вход на пещерата води към първия й етаж, където е открито древно жилище, обитавано преди около 6000 години. Находките показват, че там са живели умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Майсторите не са познавали грънчарското колело и затова всички съдове, които са изработвали са били ръчно направени. Във вътрешността на пещерата са намерени няколко глинени пещи и заради естествената вентилация пещерата няколко пъти е сменяла обитателите си, без да променя предназначението си.

Печата на Ягодинската пещера е точно до входа на пещерата. Самата тя е отворена целогодишно от 9 до 17 ч. Влиза се на всеки час, а последното влизане е в 16:15 ч. През зимата, древното жилище не работи.

Но ждрелото крие и други красоти. На височина 1563 метра над морското равнище се намира уникалната за България наблюдателна площадка, наречена “Орлово око”.Ягодинска пещера

Ягодинска пещера

6 мнения за “печат №89 – Ягодинската пещера

 1. Невероятни красоти и творения на природата и времето! При всяко посещение на пещерата и триградското ждрело осъзнавам историческото и космическо време!

 2. През м.юли тази година ходих по тези места.
  Очарованието и красотата на Буйновското ждрело са уникални! Чак нереални на моменти!
  Екипът от водачи в пещерата са мили, лъчезарни и компетентни професионалисти! Има отлична организация на групите при влизане!
  Персоналът на китния малък ресторант (срещу входа на пещерата) и всички хора, които срещнах на това място, носят неподправени усмивки и ведро настроение!
  Споделям това, защото съм патила от безхаберие и липса на ред при посещения на природни забележителости на други места!
  Но тук хармонията между Природа и Човек е пълна!

 3. Pingback: 2010 in review « за котките и слънчогледите…
 4. Pingback: за 100те обекта и печатите | за котките и слънчогледите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.